söndag 20 november 2011

Skrivarkursplanering på sjukt fint ställe

Lisa och jag har varit på en skrivarhelg tillsammans med några andra skribenter! Det är en helg när man åker till ett mycket trevligt och vackert beläget ställe utanför Kolmården. Där bor man i fina rum, och så äter man en massa gott. Afternoontea, 4-rättersmiddag och fantastisk hotellfrukost. Man relaxbadar lite innan middagen.
Däremellan så skriver man en rad eller två.
Egentligen så skriver man ju mycket, en del hann med 5000 ord på denna helg. ("En del" är tyvärr inte jag.)
Men maten var verkligen så fantastisk!

Vi två tog också ett par timmar igår eftermiddag och planerade skrivarkursen. Blir ju himla bra! Kommer bli skitroligt att träffa deltagarna och få köra igenom kreativa lördagen och branschiga söndagen om några veckor.

/ Johanna

torsdag 17 november 2011

3 snabba från Johanna till Lisa, del 2

1) Känner du dig sugen på att skriva tex paranormal eller deckare någon gång? (Potentiellt mer cash i tex paranormal då detta är så otroligt populärt för tillfället. Och man vill ju tjäna pengar, trots allt.)

Svar: 1 dag av 100 möjliga, ja. Då tänker jag att det vore toppen att skriva något sådant. (Sammanfaller ofta med att jag betalar räkningar eller bokför.) De övriga 99 dagarna: Aldrig i livet. Verkligen inte min grej!

2) Säg ett big no-no eller något som du ofta irriterar dig på i böcker?

Svar: Det finns rätt mycket. Till exempel tråkiga könsroller (brudig söt tjej går omkring och väntar på att brölig tuff kille ska höra av sig och bara "å, varför ringer han aldrig, sa jag något fel?" AMEH, RING SJÄLV! För fan.)  Utbrända/alkoholiserade föräldrar i ungdomsromaner (kan NÅGON få ha friska/närvarande/fungerande föräldrar, NÅGON GÅNG?). Ja, och så lite det här med hela paranormalgrejen också. Jag gillar att läsa om NORMALT folk. Utan minsta lilla tillstymmelse till övernaturliga förmågor.  

3) Tror du att du kommer skriva vuxenböcker också i framtiden?

Svar: Egentligen inte, har aldrig varit sugen på det hittills. Men jag säger ändå: Kanske. För man vet ju aldrig. 

måndag 14 november 2011

Kap 2 skickat! Respons utdelad! Allt inom loppet av 3 min!

Skickade mitt första och bokens andra kapitel idag. Yeay! Inom 3 min kom svar från Lisa, som gudskepris, inte var ogillande, inte alls! Och som dessutom hade lite bättre avslutningsmening. Yeay! Sam-ar-be-te.

Jag tror det kommer att gå åt många utropstecken på den här bloggen...

Men annars får man ju vänta, ja, kanske 7-8 mån innan man får respons (eftersom alla kapitel ska vara färdiga innan man skickar in). Detta känns mycket lyxigt. Jag älskar respons.
Sa jag att den var bra?

/ Johanna

torsdag 10 november 2011

Ge mig en mecenat nu!

Har precis sett Mats Strandberg och Sara Bergmark-Elfgren på svts Babel, och hur de prisade att skriva bok ihop. Jaaa! Vill också känna detta kuliga med samarbete! Och Lisa har ju skickat första kapitlet, för en vecka sen, men efter det har jag jobbat och jobbat, och skrivit noll ord på min fortsättning. Zero. Inte för att jag inte vill eller inte haft lust, men bara för att jag måstat jobba. I helgen, då jäklars. Ska skriva kap 2.

/ Johanna

fredag 4 november 2011

Ska du LÄSA nu, menar du?

Intressant grej med det här projektet som just (okej, runt midnatt igår) slog mig: Så nu ska alltså någon annan än jag läsa mina första fumliga utkast på kapitel? UH-UH!

I vanliga fall skriver jag rätt mycket för mig själv. Kanske låter jag min förläggare läsa när jag hunnit typ halvvägs på boken, eller så, men ingen annan. INGEN ANNAN! (Förrän boken är klar, alltså.)

Men nu! Nu kommer ju Johanna läsa varenda litet fånigt första utkast jag slänger ur mig. Och typ tycka till om dem under resans gång. UH-UH!!!

(Ni bara: Hur kunde det här komma som en chock? Vad hade du väntat dig? Svaret på det: Lord knows.)

Funderade således i fem minuter runt midnatt igår på om jag skulle ta och få lite prestationsångest över det här och panikera en stund. Sedan kom jag fram till att det nog inte var värt det och tryckte på "skicka". Egentligen är jag ju asglad för det här upplägget, just för att någon annan måste vara involverad i texten tidigt. Tror den ständiga feedbacken kommer vara hur bra som helst. Och det här med att någon annan redan från början kan ens manus exakt lika bra som man själv kan det = lyx. Guuuud, tänk att få älta scener med någon annan, och inte bara med rösterna i sitt egna huvud!

Bästa idén ever, det här.

Sa hon typ fem sekunder in i arbetsprocessen.

/Lisa

Here we go, here we go!

Första kapitlet är levererat och läst! Lisa bara smög iväg det mitt i natten (nej, vid midnatt). Helt diskret liksom. Ända tills ett sms på morgonen, typ 7.15? om att jag hade fått mejl. Hade ju redan upptäckt det då, been there, done that.
Nu är vi IGÅNG!

/ Johanna

torsdag 3 november 2011

3 snabba från Lisa till Johanna

1. Vad tycker du är svårast att skriva i en bok?
Slutet! Gillar inte slutkapitlen, knyta ihop, oj. Tycker slut är rätt överskattade. Är de så viktiga?? Jag undrar.

2. Hur många sidor är ditt skrivrekord på en dag?
Tror kanske 8-9. Och det är då i början av boken. Min standard är nog 2-3 sidor.

3. Varför är du så kär i Jonah Griggs i boken Jellicoe Road?
Jag vet inte! Och jag har tänkt på det. Tror det är kombinationen av hård kille och snäll innerst inne. Åh, vilken klyscha! Han låter så hemsk när man säger så. Men han är just väldigt hård, militärkille, och ändå kan han vara hur öppen som helst. Plus att han har humor. Det har ju alla bra killar. Människor.

Jellicoe ska kanske bli film, och oh, vad svårt det kommer bli med Jonah. Såna förväntningar!

tisdag 1 november 2011

Skrivarkursen, all info

Nu har vi allt man behöver för en skrivarkurs. Tex plats, tid, innehåll, pris, kurslitteratur, med mera. Läs här.
Ni som redan har hört av er och uttryckt intresse, mejla igen om ni fortfarande är intresserade! All anmälningsinfo på kurssidan.

/ Johanna