torsdag 22 december 2011

Ge mig ett J, ge mig ett U... JULLOV!

Som jag har längtat och väntat. Jag ska bara sova uuuut och tömma en Aladdinask, sen är jag redo att svida om till Författare. Mitt extraknäck.
Kapitel 4 coming up, Lisa!

/ Johanna

tisdag 13 december 2011

Kapitel 3

Sådär, ja! Kapitel 3 levererat, inkl cliffhanger på slutet, och kort spontanrespons utdelad.

Alltså, jag ÄLSKAR den här grejen med att få respons direkt efter man skrivit ett kapitel (i jämförelse med att få repsons typ tusen år senare när hela boken är klar). Även om det typ bara är: "Hej! Läst! Gillat!" så är det så sjukt mycket värt för motivationen.

/Lisa

tisdag 6 december 2011

Ett kungarike för lite skrivtid

Idag har Johanna planerat en tevesänd stödgala för sig själv så att hon ska kunna få råd att köpa sig mer skrivtid. JODÅ! Hon skulle ha ett stort räkneverk i form av en bok på scenen, som blev tjockare för varje krona hon fick in, samt Orup, Säkert och Robyn som artister. Gärna några filmatiserade snuttar ur hennes böcker på storbild i bakgrunden också.

Tror eventuellt att hon skämtade en liten smula, men faktum kvarstår ju: Den där sabla skrivtiden är ju hett eftertraktad, alltså. Alla vill åt den! Ingen vet hur! Vi pratade lite om det på kursen, hur alla gjorde för att få tid att skriva. Det var lite olika. Min favorit var nog kursdeltagaren som hade drillat sina barn till att bara kunna somna om hon satt bredvid och skrev på datorn samtidigt. Varje kväll = en timmes skrivtid SAMTIDIGT som hon nattade barnen. Himla praktiskt!

Själv har jag helt overkligt lång startsträcka och behöver minst... tre timmar för att det ens ska vara värt att öppna bokdokumentet och börja. Helst fyra. Eller fem. Har som mål att bli lite snabbare på det sättet. Och börja planera böcker med post it-lapps-system. Lära mig flyga vore också kul, när vi ändå är igång, förresten. Efter nyår, kanske?

/Lisa

Man fick godis! Eller: Fler bilder från den där kursen
























Ja, men ni ser ju. Hur himla trevligt vi hade det. Framåt våren kör vi repris - kom då! Och vi pratade också om att eventuellt fixa någon slags lite mer kortfattad kvällsgrej kring andra dagens tema: Så gör du när manuset är klart och du vill bli publicerad. Om följebrev, vad som händer på förlaget, olika slags refuser etc. Får se om det blir av och finns intresse!

måndag 5 december 2011

Skrivarkurs in action



Snapshot från andra dagen på skrivarkursen. Här är det en följebrevsövning. Jag och Lisa (som sitter längst bort med kameran för ansiktet) passar på att stereofota.

Mer rapport och mer bilder om kursen kommer, ska bara hämta orken efter denna intensiva men mycket roliga helg. Vi ska läsa utvärderingsmejl och åsikter också, men vi har redan bestämt att köra en helg till under våren.

/ Johanna

söndag 4 december 2011

Skrivarkurs dag 2 på Palatset

Vi är ju på Palatset på skrivarkursen, och det är SÅ HIMLA FINT. Jag undrar hur många rum det är i det huset? Kanske trehundra? Icke skämt, det är rum överallt. Jag hoppas att jag idag ska veta vägen från hissen till vårt konferensrum utan att behöva leta runt. Den sträckan är max 20 meter, men som sagt, rum över-allt.
Ett mycket coolt hus, ni borde verkligen komma hit på besök om ni kan. Barn från 6 år är välkomna.

Igår var det kreativa dagen som Lisa skrev om här nedanför och idag blir det mer bransch och följebrev med mera, fokus på vad som händer när man skickar in sitt manus. Och det finns massa konferensgodis kvar, tjoho!

/ Johanna

lördag 3 december 2011

En halv skrivkurs senare

Den här helgen är den Stora Skrivkurshelgen, och i skrivande stund har vi klarat av halva kursen. Himla roligt! Jag tycker man får lite av en kick bara av att befinna sig i samma rum som tolv andra personer som också skriver.

Idag har vi pratat om det kreativa med bokskrivandet, om hur man bygger upp en karaktär, hittar bra konflikter, håller liv i dem, skriver dialog och tänker i scener. Imorgon ska vi grotta ner oss i hur man får sitt manus antaget, när man väl är klar. Och vad som händer sedan, om ett förlag nappar.

Ska bara sova elva timmar i kvarten hela natten först.

Man blir uppenbarligen lite mosig i skallen av att prata en hel dag.

/Lisa