söndag 22 april 2012

Ni som gick skrivarkursen, blev ni sugna på thai-mat i lördags?

Denna undran eftersom både jag och Lisa blev det. Och det upptäckte vi för att typ det andra jag sa idag var "kan vi käka thai på lunchen? Jag har längtat efter pad thai sen klockan fem igår!" och hon berättade att hon känt exakt samma craving (kanske inte om pad thai, men om thai) igår och ätit det till middag. Som tur är kunde hon även tänka sig en lunch.
Alla blev nöjda.

Undrar nu - var det något någon sa? Var det fler än vi som gick hem igår och tänkte "måste. äta. thai"?

/ Johanna

lördag 21 april 2012

Skrivkurshelgen är här

Sådär, nu är det dags! Den här helgen håller jag och Johanna skrivkurs.

Idag pratar vi om planering, karaktärer, dramatiska kurvor, konflikter och dialog. Imorgon mer om hur man gör när manuset är klart: följebrev, förlag, refuseringar, antagningar, utgivning och sånt.

Är peppad! Det här blir kul.

/Lisa

fredag 20 april 2012

Att styra upp planeringen

Igår lyssnade jag på när Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg berättade om Eld, uppföljaren till deras succéungdomsbok Cirkeln, som släpps i nästa vecka. Speciellt noga lyssnade jag på när de berättade hur de jobbade. Hur de gjorde när de skrev bok ihop. Och, eh... jag tror eventuellt att jag och Johanna måste revidera vår strategi lite.

Så här sa Sara & Mats att de gör:

Först: En övergripande planering över hela boken.
Sedan: Planerar noga fyra kapitel i taget, och skriver två var av dem.

Och så verkar de ha ett rätt avancerat system för hur de redigerar varandras texter också, med grönmarkeringar och gulmarkeringar och rödmarkeringar och allt vad det var, men det hängde jag inte med på riktigt, det var det där med "fyra kapitel i taget" som jag fastnade på.

Ska träffa Johanna idag och lägga fram förslaget att vi också ska börja göra så. Som det är nu har vi gjort en övergripande planering för hela boken, men egentligen inte gått in i detalj så mycket på vad som ska hända i kapitel för kapitel.  Men nu är jag sugen på att vi ska styra upp det hårdare. Verkar bra, tycker jag, för det skulle ju innebära att vi kunde skriva mer parallellt, och slippa den här AV/PÅ-grejen som jag skrev om nyss, där vi bara går omkring och väntar (hej överdrift!) på att den andra ska skriva färdigt sitt kapitel.

Plus också: Det verkar ju onekligen ha funkat rätt bra för Sara & Mats.

Tror det är ett vinnande koncept.

Hoppas Johanna håller med.

/Lisa

tisdag 10 april 2012

Av/på

En lite märklig grej med att skriva bok ihop med någon annan är att det är på och av och på och av och på och av hela tiden. (För mig i alla fall.)

PÅ - när man själv skriver sitt kapitel och går omkring och tänker på boken och personerna och alltihop.

AV - när den andra personen skriver och man inte kan göra något annat än att rulla tummarna.

Eller ja, man kan ju självklart tänka även när man inte har stafettpinnen i handen, men jag tänker som bäst med texten framför mig, och den är ju... hos Johanna nu. Plus att jag inte ens riktigt vet exakt vad som kommer hända i hennes kapitel, så det är svårt att tänka ut på förhand hur jag ska fortsätta sedan.

*rullar tummarna och känner mig bortkopplad*

Å andra sidan - rätt lyxigt att kunna ha av-perioder i sitt bokskrivande och se på avstånd hur arbetet med boken ändå går framåt för att NÅGON ANNAN också jobbar med den.

Inte varje dag det händer annars.

/Lisa