torsdag 13 september 2012

Ungefär som kull

Känner mig alltid så duktig när jag mejlar nytt kapitel till Lisa. Kolla här då! Kolla kolla!
Och tänker sen: nu kan jag gå och ta en fikapaus med gott samvete, vad härligt!
Igår gjorde jag det. Mejlade nytt. (Det är lite talande att det enda ord jag skrev i mejlet var "kaboom!".) Sen lutade jag mig nöjt och avslappnat tillbaka på stolen. (Nej förresten, jag hann twittra om min duktighet först.)

I två minuter var allt lugnt.
För sen skickade HON ett nytt kapitel.
Alltså, jag älskar att få dom, men jag vill gärna suga lite på karamellen. Kan vi införa en 5 minuters-regel? Vi jobbar ju, vi leker ju inte kull. Man måste hinna slå på vattenkokaren i alla fall tycker jag.

/ Johanna

PS. Det är så himla spännande i boken nu!

lördag 8 september 2012

Bokfestival i Kristianstad

Igår, fredag, var vi på Bokfestivalen i Kristianstad. Två roliga timmar! Först lyssnade vi på Johan Unenge, läsambassadören, som pratade om hur man skapar lust att läsa för barn och ungdomar, och sen pratade vi själva. Om böcker och att skriva i allmänhet, och om att skriva ihop i synnerhet. 45 roliga minuter. Det är alltid kul att prata på bokmässor, men det var extra kul att göra det ihop. (Tips till arrangörer!)
Dessutom hann vi med att fika god morotskaka, signera några böcker, och ta en kort promenad genom stan.
Resten av dagen tillbringades på tåget till och från Kristianstad, så på ett sätt kändes den hur lång som helst för att vi bara satt där på tåget, men på ett annat kändes dagen två timmar kort för det var då det hände grejer. Tur då att den korta dagen var så bra.
Nu hade vi ju som sagt ingen tid alls att lyssna på andra författare förutom Johan Unenge, men Bokfestivalen verkade superbra. Den pågår idag också och här kan man läsa mer om det digra programmet.Gå dit, skåningar!

/ Johanna

torsdag 6 september 2012

Vilken aktivitet!

På Inte nu-fronten så har denna dag inneburit:

1) insikt om att vintern kommer med becksvart mörker och det passade inte med våran planering. Gör om, gör rätt.

2) redigering och tillägg i mitt kapitel som skrevs igår

3) redigering och tillägg i Lisas senaste kapitel

4) skaparkris (och den var det inget verkligt fog för måste ju tilläggas, bara en fas)

5) nya tag!

6) nytt kapitel från mig.

PUH! Man blir väldigt trött i huvudet av att sitta och tänka och skriva en hel dag. Men himla fiffigt att vara två pers som skriver ihop. Fiffigt när man ska lösa saker som i punkt 1 och 4. Hade blivit skittrött av dem annars. Nu är jag bara normalt trött, på ett bättre sätt.
Over and out.

/ Johanna

Rapport från en dålig dag

För fem dagar sedan stod jag på vår skrivkurs och sa med min strängaste stämma att "ALLA har dåliga dagar när de skriver. ALLA kör fast ibland. ALLA tänker att det de skriver blir skit, och får impulsen att slänga allt lite då och då. Men GÖR INTE DET! Det är bara en FAS. Okej? Okej."

Himla klokt sagt av mig.

Little did I know, however, att jag själv skulle vara där bara några dagar senare, med fingret hotfullt svävande ovanför deleteknappen. Men det skulle jag så klart.

Nyss mejlade jag Johanna i panik och sa att det var kört. Det blev ingen gemensam bok, tyvärr.

"Varför inte?" frågade sig säkert Johanna då.
"FÖR ATT PRECIS ALLT JAG SKRIVER SUGER", var mitt muntra svar.


(Roligt det här med att skriva bok! Nästan jämt.)

Himla tur för mig då att jag just i den här skrivprocessen har någon att mejla till i panik, som svarar på cirka två minuter. Sluta nu. Ta en promenad. Det är en fas. Allt blir bra.

Kan inte nog poängtera hur mycket jag gillar just den aspekten av att skriva bok ihop.

Det bästa sedan skivat bröd, minst.

/Lisa

måndag 3 september 2012

Skrivkurs in action




Två bilder från helgens aktivitet - nybörjarskrivkursen. Och väldigt mycket action måste det faktiskt ha varit för jag var helt slut igårkväll när vi var färdiga. Orkade inget annat än att ligga på soffan och ta igen mig. (Det var ju tex säsongspremiär av Babel på teve.)

Vi körde komma igång-övningar, pratade om karaktär och dialog, om hur man planerar en roman, och om våra prickiga författarblusar och huruvida "hips vips" är ett norrländskt eller rikssvenskt uttryck. Och hundra andra saker.

Poängen med kursen var just att komma igång och få lite verktyg för hur man gör när man skriver. Och även att få träffa trevligt folk som flera av deltagarna skrev som önskemål, och det tycker jag då verkligen att vi fick! Det är alltid jätteroligt att leda såna här kuser för folk är så trevliga.

Nu väntar vi på 21 mycket intressanta historier om 40+ mannen som får nya kompisar (en av helgens övningar).

Tusen tack alla deltagare och LYCKA TILL!

/ Johanna